
Aquestes són les reflexions de Javier Colores sobre la Universitat d'Estiu. Extret del bloc Agroecología en familia urbanita
Una sort haver acudit a l'esdeveniment organitzat els dies 20 i 21 de juliol de 2012 per l'associació Per l'Horta: XI Universitat d'Estiu de l'Horta, pel que havent assistit a la majoría dels actes, no vull passar l'oportunitat de compartir-ho des d'ací.
Feia temps que volia tenir el plaer de conèixer més de prop l'associació Per l'Horta de defensa del territori agrícola i també a l'Associació de Veïns de Benimaclet, pel que aquesta era una oportunitat única per aconseguir-ho de carambola, tenint en compte que les jornades es duien a terme en la seu d'aquesta AVV.
Vaig arribar a temps de la primera xerrada del divendres, després de la presentació corresponent de l'event, titulada "Les relacions horta-ciutat" i que va discorrer en dues parts:
La primera amb Carolina Punset que va compartir la seua experiencia a Altea per orientar el municipi cap a una sostenibilitat basada en l'agroecologia. Una ampla batería d'accions que podeu vorer ací, liderades des d'un projecte politic verd independent que s'ha desenvoupat durant dues legislatures, sorprenentment en equips de govern de partits diferents, però fonamentat finalment en l'ordenació de l'urbanisme.
La segona amb l'arquitecta Cristina Alonso que ens va fer una introducció històrica a la relació horta-ciutat en València fins a l'actualitat, on ens va explicar incoherències i noves perspectives, i va mostrar exemples de models de bona convivència de l'espai rural i urbà.
Grata sorpresa la cata de producres oferta per Dolores Raigón, professora de la ETS de Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural de la UPV, on vàrem descobrir aspectes que caracteritzen als aliments, per finalitzar amb una cata comparativa de producte ecològic i convencional de tomaca i suc de poma. A continuació, interessant presentació de Dolores en Biocultura 2012 a Barcelona on es comenten alguns dels temes que es van tractar en la xarrada.
L'última xarrada del divendres seria la més casolana, al ser la realitzada pel mateix president de l’AVV de Benimaclet que ens acollia. Ens van explicar el procés col·lectiu de lluita i treball que va conseguir alliberar terrenys d'un PAI paralitzat propietat del BBVA en el barri, per acondicionar-los i habilitar els horts urbans de Benimaclet. L'Arquitecte que va col·laborar en aquest projecte també va intervenir a la xarrada. Eixos horts començaran la seua activitat l'1 de setembre de 2012. Vam poder visitar-los i assistir a la seua inauguració amb la col·locació del cartell a la seua entrada i amb música de dolçaines i tabalets.
El dissabte al matí, la intervenció de Esther Vivas titulada L’agroecologia pot refredar el planeta.
Malgrat haver arrivat un poc tard, vaig poder escoltar reflexions i exemples sobre el model de desenvolupament insostenible en el que estem atrapats, fet a mesura dels interessos dels grans capitals, els mercats globals i les empreses multinacionals, i que no entén com a pròpies les necessitats humanes i del medi ambient. Com exemple referenciat, entre altres molts, un documental sobre l'obsolescència programada.
El mateix dissabte, després d'un esmorzaret a la fresca, es va fer la taula redona: Producció i consum responsalbes i sostenibles. Certificació participativa amb la participació d'un productor ecològic de proximitat, d'un ecoconsumidor responsable actiu i un representant d'un moviment associacionista en defensa de la sostenibilitat agrícola: Santos Ruiz, com a membre de Per l'Horta i com professional del sector agrícola, Vicent Gil, d'Hort Sostenible, membre d'Ecollaures i una xicona molt agradable d'un grup de consum de productes ecològics. (perdó, no vaig sentir be el nom i l'entitat).
El contrast de les opinions sobre la necessitat de la posada en valor dels productes ecològics, afegint-li els components de proximitat i justicia social, va originar un bon debat, amb moltes intervencions dels assistents: desde la dificultat de distingir-se amb una "marca", debatint les subvencions, valorant els models de consum responsable actuals, i a les dificultats de concienciar per distingir-se i poder competir amb els models convencionals de consum.
Un bon dinaramb paella vegetariana acompanyada de tertulia, va prendre forces per continuar.
I de postre, abans de l'última xerrada vam tenir una estona d'humor amb aquest vídeo.
Com a acte formal final quedava la Presentació de les pràctiques d'agricultura ecològica de la Universitat d'Estiu de l'Horta. Per coneixer en detall esta iniciativa, que començarà a partir d'octubre i que va tenir bona acollida, es pot consultar aquest enllaç. Es va aprofitar el moment, per fer una presentació de totes les persones assistent a les jornades i es va comprovar una gran heterogeneitat de perfils i interessos.
El que hem vaig perdre va ser la germanor final amb balls populars i musiqueta, sopar i concert. Espere que tots s'ho passaren molt bé, i que algú penge per ahí alguna foteta o vídeo per donar-li goig al personal.
Sense dubte, intentaré no perdrem la XII Universitat d'Estiu de l'Horta, siga en el format que siga, perque segur que valdrà la pena. Enhorabona i gracies a tots els que s'ho han currat per que siga possible.