Per L'Horta · Defensem el territori

Som-10000.jpg

Un gran cap de setmana.

Juan Antonio Peris / Som Energia

Els últims dies de setembre, mes que s'acaba l'estiu, han sigut de molta activitat a les cooperatives d'energia renovable. Utilitze el plural "cooperatives", perquè el cap de setmana començava el divendres 27 amb la trobada ResCOOP a Girona organitzada per Enercoop (França) i Som Energia on s'han donat cita cooperatives de tot Europa, un espai per compartir les seues experiències i cooperar fent aliances per superar les dificultats junts.

Pel que fa a la trobada, cal agrair el treball dels voluntaris que ho han fet possible i la participació d'un gran nombre de cooperatives com: EWS (Alemanya), Enercoop (França); a més a més de les d'Espanya, GoiEner (Euskadi), EnerPlus (Cantàbria), Enercoop (Crevillent) i l'amfitriona Som Energia (Girona).

Els dies 28 i 29 va tindre lloc la 2a edició de l'Escola d'Estiu de Som Energia celebrada a Tiana (el Maresme). Aquests dos dies foren dedicats a debatre, entre altres coses, els futurs projectes en què s'ha d'implicar la cooperativa. Després del poc marge que deixa l'atac directe que estan patint les energies renovables amb la nova reforma elèctrica, els projectes més immediats són una planta minihidràulica a Toledo i un aerogenerador de 2Mw a Catalunya. A més a més del que hem dit fins ara, el veritable valor de l'Escola d'Estiu de Som Energia és que fa possible l'intercanvi d'experiències i idees entre socis de diversos llocs de l'estat, els quals després retornaran als seus grups locals de treball amb energia renovada i podran transmetre tot el que han aprés i compartit.

Un dels actes més interessants que ens han fet arribar del cap de setmana ha sigut la Fira Agroecològica d'Almassora (Castelló). Per què diem que és el més important? Doncs la resposta és que a aquests llocs és on es fa el treball de base. Realment és on es dóna a conèixer que un altre model és possible, on ens ajuntem els agricultors, les empreses, les cooperatives i les associacions de consumidors, on donem a conèixer els nostres projectes oferint una altra manera de viure la vida i, per tant, una altra forma de fer les coses, perquè des d'on es
comença a canviar les coses és des de baix.