Per L'Horta · Defensem el territori

horta_valencia_136.jpg

Tots els matisos de l’horta

Enguany, com l'any passat, tinc el privilegi de co-coordinar l'edició del calendari "Fem L'Horta Possible" que cada any un seguit d'associacions i col·lectius* implicats amb l'horta imprimixen junt amb un directori de recursos ecològics i locals (productors, distribuïdors, cooperatives de consum i d'altres).

En aquesta edició del calendari vam pensar en demanar imatges relacionades amb l'horta a professionals de la fotografia (i versos/cançons a professionals de la música, però en aquest bloc dedicat a la imatge només parlaré de les primeres).
 

Tot i que la petició era arriscada, els hem demanat que cediren les seues millors imatges gratuïtament – i dic arriscada doncs al cap i a la fi, la majoria d'aquestes persones viuen de les seues fotos-, la resposta de totes i tots ha estat unànime. Aquesta, ha segut la primera de les grans emocions d'enguany: Totes i tots ells estaven encantats de participar en un projecte com aquest de manera altruista.

La segona, però, encara ha segut molt més impactant. Al llarg del darrer mes he rebut tot un seguit d'imatges de l'horta o relacionades amb ella. He vist fotos d'alqueries i barraques, cavallons i solcs, de séquies i conreus, d'eines i cabassos, de llauradores i llauradors treballant la terra, l'alba entre cebes i mobilitzacions que defensaven això i tot el que representa. He vist tots els colors i matisos de l'horta i l'horta en blanc i negre. Imatges d'ara, d'abans i de sempre. I amb totes elles he reconstruït la certesa -perduda entre inèrcies i rutines- de que l'horta és i serà un espai per defensar. Esperem que amb les només 12 imatges triades per als 12 mesos del 2014 puguem copsar la magnitud d'aquest meravellós paisatge carregat d'història, salut i cultura que tenim (consumidores, productores, distribuïdores i moltes altres) el de plaer i deure de "fer possible".
 

Per obrir la fam, vos deixe ací la imatge de març (feu clic a sobre si voleu vore-la més gran), d'Oriol Clavera (magnífic fotògraf lleidatà que va viure un temps entre nosaltres). Oriol em va enviar 188 fotografies, totes elles increïbles, per a que triarem. Descartar 187 fotografies ha estat una tasca realment dura, podeu fer-vos a la idea només pegant-li una ullada al seu web: www.oriolclavera.com o al seu bloc: oriolphoto.wordpress.com. Des d'aquestes línies: gràcies per fer l'horta possible Oriol.

Al llarg d'aquest mes aniré revelant-vos el nom de la resta de fotògrafs i fotògrafes.

HELENA OLCINA I AMIGO
 

* Plataforma per la Sobirania Alimentària del PV, Per L'Horta, Universistat d'Estiu, Fira Alternativa i Llavors d'ací.