Per L'Horta · Defensem el territori

ciclistes_pels_carrers_de_valencia001_foto_helena_olcina.jpg.jpg

Pla de Mobilitat de València: Una altra oportunitat perduda?

VICENT TORRES

 

L'Ajuntament de València ha posat en marxa l'elaboració d'un Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS). El Pla de Mobilitat és un instrument ja provat en moltes ciutats espanyoles i europees, que fou concebut per a ajudar a efectuar una reflexió sobre el model de mobilitat existent, els seus problemes i oportunitats, i poder elaborar propostes d'actuacions a curt i llarg termini, per tal d'evolucionar cap a un model de mobilitat més sostenible, en la línia de les millors ciutats del nostre entorn: més agradables, més sanes, més dinàmiques, amb menys trànsit i millors condicions per a vianants, ciclistes i transport públic.

Ens hi juguem molt, ni més ni menys que el poder superar un dels principals problemes de la nostra ciutat: el deteriorament de la qualitat de vida, com a conseqüència de l'abusiva presència de l'automòbil als nostres carrers. Parlem de la contaminació acústica i de la de l'aire que respirem; les dificultats per als desplaçaments a peu; la penalització de l’encreuament de les vies principals, per a vianants, amb llargs temps d'espera als semàfors; el risc d'atropellament per a vianants i ciclistes; l'erosió de l'atractiu turístic i comercial dels centres urbans, i una gestió de la ciutat que resulta molt cara i ineficient.

No obstant això, el Govern Municipal de València no sembla tenir clar perquè ha de servir aquest Pla, i ho està tramitant de manera gairebé clandestina, sense publicitat i sense participació ciutadana. Durant la redacció del Pla es va fer una única reunió amb “experts”, associacions de comerciants, i algunes entitats ciutadanes relacionades amb la mobilitat. Ara, donen un mes (sense publicitat) per a empassar-te un totxo de text i mapes, entendre'l i fer propostes o al·legacions. Es pot consultar ací: http://www.pmus-valencia.com/centro-de-documentacion/

En realitat, no sembla que l'Ajuntament de València estiga realment disposat a canviar radicalment la seva política de mobilitat, per avançar cap a una mobilitat més sostenible i una ciutat més eficient i amb millor qualitat de vida. Sembla que la decisió de fer un Pla té més a veure amb la necessitat de complir amb uns imperatius legals. En aquest país estem acostumats a encomanar plans que mai s'aproven (el cas del Pla d'acció territorial de l'Horta), o que, encara que s'aproven, mai es posen en marxa. Ens arrisquem a perdre una oportunitat difícilment repetible de pensar col·lectivament, de discutir i decidir, de manera consensuada, els canvis que la ciutat i l'àrea metropolitana necessiten. Això és la participació ciutadana, per cert, obligada per llei, però també burlada es aquest cas.

En el document presentat per les consultores apareix en diversos moments la necessitat d'afrontar els problemes de la mobilitat a escala metropolitana, i de posar en marxa mecanismes de coordinació i gestió  a eixa escala. Per contra, podem veure com la Generalitat ha dissolt un organisme creat no fa molts anys amb aquesta finalitat: l'Entitat del Transport Metropolità (ETM), que va ser desvirtuada en transformar-se en l'Agència Valenciana de Mobilitat (AVM), ja sense responsabilitats metropolitanes, la qual va desaparèixer també enguany, víctima de les retallades administratives.

Hi ha només un període d'un mes per poder conèixer i elaborar esmenes o propostes alternatives al PMUS. Encara que el Pla està llastrat per la falta d'un debat ciutadà previ, per la quasi nul·la informació sobre el pla, i l'escassa oportunitat de conèixer i debatre les propostes, cal aprofitar aquesta petita oportunitat perquè totes les persones, associacions i col·lectius ciutadans puguen expressar les seves crítiques, propostes i suggeriments. El Govern Municipal sembla voler tancar el debat gairebé sense iniciar-lo, però el debat pot i ha de continuar fins i tot després de l'aprovació del Pla. Cal fer que es complisca amb les propostes positives contingudes en el PMUS (que n'hi han), i que s'afegisquen moltes més, si la ciutadania pensa que són necessàries. Canviar els hàbits de mobilitat, canviar la gestió de la mobilitat urbana i metropolitana són tasques necessàries, que no s'esgoten en aquest Pla, i que necessiten de la implicació i de la mobilització ciutadana.