Per L'Horta · Defensem el territori

Comunicat de l’alcalde de La Punta sobre la ZAL

València, 03/01/2019
Il·lustració: fragment del mural de Blu per a Sensemurs

Reproduïm a continuació (ací es pot descarregar la versió pdf) el comunicat que ha emès l’alcalde pedani de La Punta, Ignasi Vázquez Tatay, sobre la recent aprovació del Pla Especial de la ZAL (Zona d’Activitats Logístiques) del Port de València:

Declaració institucional de l’Alcalde Pedani de La Punta

Amb motiu de l’aprovació del Pla Especial de la ZAL impulsat novament per la Generalitat Valenciana i l’Ajuntament de València, veig la necessitat d’explicar i fer públic allò que altres amb les seues maniobres polítiques i informació esbiaixada intenten ocultar.

La Zona d’Activitats Logístiques ubicada a La Punta, que tant rebombori està tenint als mitjans de comunicació és un procediment irracional i especulatiu que no serveix al propòsit que s’explicita en públic.

És cert que la responsabilitat de reprendre el pla anul·lat reiteradament pels tribunals fou del govern del PP de 2014, però el govern del Botànic, en el qual participen PSPV-PSOE, Compromís (Bloc, Iniciativa del Poble Valencià, Verds-Equo) i Podem ha d’assumir la responsabilitat política de continuar amb la seua tramitació.

En l’aprovació han tornat a intervenir els tres governs: central, autonòmic i local. En cap cas s’ha donat cap capacitat d’intervenció ni a l’alcalde de La Punta, ni als veïns directament afectats, ni a altres sectors de la ciutadania valenciana que han expressat la disconformitat amb el pla.

De l’ombra d’aquelles negociacions entre administracions sabem que va eixir el Pla de Natzaret, es va parlar de La Marina, del PATH, de la llei de l’horta, de la V-21, de l’ampliació de la depuradora de Pinedo… S’ha utilitzat el territori i tot el seu valor com mera mercaderia per a tapar els errors dels nostres polítics. En cap cas s’ha posat s’ha valorat el desallotjament forçós del veïnat de La Punta, la violació de drets humans i la pèrdua de patrimoni per al futur de tota la societat.

La identitat i coherència pròpies, els segles de saviesa i cultura popular dipositats en La Punta estan en clar perill d’extinció. La pèrdua que ha suposat la destrucció de la partida agrícola, els seus camins, sendes, els centenars d’anys d’enriquiment de la terra, les seues famílies i cultura, només és comparable al que suposaria per a Granada que un il·luminat enderrocara l’Alhambra per a construir un aeroport o qualsevol altra ocurrent infraestructura. Què seria de Granada i el seu turisme sense l’Alhambra?

Amb la mirada posada en el futur no puc més que expresar la meua total discrepància en les formes i en el fons. No puc estar d’acord en que es planifique el futur de La Punta i de València amb idees del segle passat que, en la meua opinió, condemnen al poble de La Punta a la seua deshumanització urbana. L’aprovació d’este pla obliga a la ciutat de València a perdre la seua tan preuada muralla verda d’horta. Tots els valencians es veuran privats dels beneficis de l’horta periurbana del sud de la ciutat i a canvi els especuladors del territori tindran el seu benefici privat.

Si l’únic argument explicit és que s’ha d’aprovar el pla perquè només es va anul·lar per defecte de forma, jo els dic que veig el mateix fons i les mateixes formes en el pla i en els polítics.

Formes que segueixen violant els drets de les famílies que tenen arrels a La Punta i aquest és l’aspecte que més m’ofen com a alcalde de La Punta, com veí i com descendent d’expropiats Dit tot açò, entenc i ací ho dic en públic que si els responsables polítics en l’Ajuntament i Generalitat tenen la voluntat expressa de fer una ZAL a La Punta, no hi ha més a dir sobre el fons de la qüestió. Només que assumisquen davant la història el pes de les seues decisions. Com en altres ocasions, obliguen a la societat civil a buscar empar als tribunals.

Per tot l’exposat demane dos coses:

A tot aquell que estiga en contra d’este pla que trobe la valentia d’alçar la seua veu i aporte el seu granet d’arena en la lluita contra l’hegemonia informativa que pretén exculpar als responsables directes.

Als responsables directes els suplique clemència per a La Punta, que es paralitze la tramitació actual del Pla de la ZAL per a no reviure el tortuós camí que ja portem 20 anys caminant cadascú com pot, sobrevivint.

Si la política no és capaç d’il·luminar este obscur passatge de la història valenciana no queda més que encomanar-nos a la penosa via judicial per a remendar els errors dels nostres polítics.

Ara, en precampanya electoral, La Punta torna a ser irrenunciable per a Compromís. Els recorde que ells han tingut gran part de responsabilitat en la seua tramitació.

Si hi ha vida més enllà del vell Pla de la ZAL tornat a tramitar en 2018, eixa vida pertany a la llum de la participació ciutadana i retent honors a aquells que habitaren eixes terres i ens permeten a tots a dia de hui seguir amb l’esperança intacta de que algun dia es torne a pensar en l’espai i la terra com a un bé comú.

Com a conseqüència de l’exposat, tot i que no pense dimitir, suspenc les meues tasques d’assistència a funcionaris i a reunions polítiques en senyal de protesta. Vaig a destinar íntegrament la compensació que cobre per les meues funcions d’alcalde pedani a contribuir en les despeses econòmiques del futur contenciós administratiu en contra del nou pla especial de la ZAL.

Signat: Ignasi Vazquez Tatay
Alcalde de La Punta 2015-2018

eldiario – El alcalde de La Punta, de Compromís, donará su sueldo para costear el recurso judicial contra la ZAL

horta noticias – El alcalde pedáneo de La Punta anuncia que pagará de su bolsillo acciones legales contra el Plan Especial de la ZAL

la vanguardia – El alcalde pedáneo de La Punta asegura que la ZAL es un procedimiento “irracional” y anuncia que recurrirá

la vanguardia – Un alcalde de Compromís se rebela por la aprobación de la ZAL

levante-emv – La Punta se rebela contra el Ayuntamiento y la Generalitat por la ZAL

cadena ser – El alcalde de La Punta, de Compromís, carga contra los dirigentes de su partido por comercializar la ZAL