JUAN CLEMENTE ABAD
Encara que en menys ocasions de les quals ens agradaria, podem testificar que quan som capaces de veure més enllà del que sembla una qüestió molt concreta, i podem entendre que a totes les persones ens uneix un mateix objectiu, una mateixa lluita, és aquesta la que ens legitima i la societat en el seu conjunt es mobilitza i aconsegueix canviar les situacions d'injustícia.
Eduardo Galeano, en el seu conte de l'Elefant, ens mostrava com tres cecs, en acostar-se al paquiderm i palpar una part del mateix, vegeu la cua, el llom o una de les seues quatre potes, aquests discutien per a demostrar que era una corda, un mur o un robust arbre enfront del que es trobaven. Doncs bé, des de fa anys, caminem llevant-nos la bena dels ulls. Sabem que els transgènics no són únicament una amenaça per a l'agricultura camperola, sinó que també genera desequilibris en els ecosistemes, que posa en perill la biodiversitat sense la qual, la vida no és possible. Sabem que no únicament representa riscos difícils de mesurar contra la nostra salut, sinó que a més atempta contra el dret a estar informades i poder decidir què mengem. Som conscients que en lloc de reduir el fam en el món, genera desequilibris socio-econòmics i que després d'ells, augmenta el fam i les desigualtats, i es dilapida la Sobirania Alimentària dels pobles. Sabem, que aquesta tecnologia, en lloc de ser innòcua, és causant d'infinitat d'impactes, però també que aquests poden ser molt majors en el futur si no es posa un fre definitiu.
Una mirada completa, en definitiva, ens permet entendre que els Organismes Modificats Genèticament (OMG) simbolitzen tot allò que està en crisi embeguts per un productivisme capitalista que ens ha portat a un món de monocultius per a pal·liar la insaciable set dels nostres cotxes, d'aliments que necessiten herbicides, pesticides, fertilitzants, querosè, plàstics, conservants i colorants abans de ser ingerits. Un sistema en crisi que va deixar de veure l'alimentació com un dret per a concebre-la com a simple lucre al servei d'uns pocs.
Tenim exemples en diferents països que la mobilització ciutadana pot aconseguir la prohibició d'aquesta tecnologia inhumana, i també veiem que quan nostres veïnes i veïns s'uneixen enfront d'injustícies, no existeix obstacle suficientment gran com para no vèncer-ho. El nostre objectiu comú adquireix major rellevància, si cap, quan l'Estat espanyol simbolitza el centre d'interessos on la indústria biotecnològica concentra els seus esforços per a inocular i estendre els seus interessos manipulats genèticament per Europa i pel món.
Gràcies a la mobilització d'organitzacions agràries, ambientalistes, de consumidors i d'una altra índole, hem aconseguit que el rebuig als OMG siga ampli, que territoris i nombrosos municipis s'hagen declarat Lliures de Transgènics, que s'haja treballat en la defensa de les nostres llavors tradicionals, que les cuidem i intercanviem lliurement. Que els mitjans de comunicació, normalment poc inclinats a donar-se ressò d'aquesta problemàtica, hagen de relatar manifestacions, concentracions, iniciatives populars i actes de denúncia. Però per a aconseguir doblegar els interessos que s'amaguen després d'ells, és necessari que totes i tots, des del nostre paper de ciutadans i ciutadanes, i des dels espais d'organització en els quals participem en el nostre dia a dia, ens plantem contra els transgènics i el model que representen.
És moment de decidir què futur volem per a la humanitat i que, com deia Federico García Lorca ―es complisca la voluntat de la Terra, que dóna els seus fruits per a tots i totes―.