L’exposició ‘La Universitat de València i els seus entorns: l’Horta de València. Un espai cultural que cal protegir’ ha arribat a Torrent, on romandrà en el Museu Comarcal de l’Horta Sud fins al pròxim 3 de març. Membres de la corporació municipal i del Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial de la Universitat han inaugurat els 25 panells que mostren les característiques geogràfiques, arqueològiques, històriques, mediambientals i culturals que fan de l’Horta de València un espai únic que ha de protegir-se.
Lloc: Museu Comarcal de l'Horta Sud Josep Ferrís March de Torrent
Després d’haver sigut exhibida a Burjassot, l’exposició de l’Horta de València ha arribat aquest dimecres 6 de febrer a la seu de la Mancomunitat de l’Horta Sud, el Museu Comarcal de l’Horta Sud Josep Ferrís March, situat a Torrent. A l’acte inaugural de l’exposició, celebrat a les 19:30 hores, han assistit els regidors de Torrent Modesto Muñoz (Cultura) i Ana Mª Penella (Festes); així com el vicerector de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València, Jorge Hermosilla, i el Cap d’Iniciativa d’aquest vicerectorat i coordinador de l’exposició, Joan Carles Membrado.
L’exposició de l’Horta de València, elaborada per la Universitat de València mitjançant la tasca de la unitat tècnica del Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial, és comisariada pel professor Joan Romero, catedràtic de Geografia Humana. Es tracta d’una obra coral en la confecció de la qual ha participat personal docent i investigador de diferents departaments de la Universitat i altres especialistes relacionats amb la comarca de l’Horta. La multidisciplinarietat és el tret característic d’aquesta obra, que repassa aspectes sobre l’Horta des del punt de vista de l’educació mediambiental, la biodiversitat (flora, vegetació, fauna, llindars), els valors culturals (literatura, pintura), la geografia humana i física, la història de l’art, l’arqueologia o la història.
Jorge Hermosilla, vicerector de Participació i Projecció Territorial, ha destacat que aquesta exposició, Un espai cultural que cal protegir, “té com a objectiu reivindicar el patrimoni valencià i conscienciar els ciutadans sobre la necessitat de preservar el paisatge de l’Horta de València, doncs es tracta d’un enclavament històric amb valors culturals i mediambientals que hem de respectar i admirar”.
D’altra banda, el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Torrent, Modesto Muñoz, va assenyalar que “acollir aquesta exposició en la seu de la Mancomunitat a Torrent és un privilegi, doncs gràcies a ella molts ciutadans van a conéixer la gran riquesa mediambiental i cultural que tenim i, d’aquesta manera, podrem salvaguardar aquest valuós espai per als valencians”. Ana Mª Penella, regidora de Festes, ha afegit que és la segona vegada que la seu de la Mancomunitat de Torrent acull una exposició de la “Universitat i els seus entorns naturals”: “Ja vam tindre ací l’exposició del Parc Natural de l’Albufera i va ser un èxit, per açò estic segura que l’acolliment d’aquesta per part del públic serà el mateix”.
Aquesta iniciativa s’emmarca dins de la voluntat de la Universitat de donar a conèixer i divulgar els aspectes principals del territori valencià a través de les enriquidores aportacions dels docents i investigadors. L’exposició roman està oberta al públic des del dia 6 de febrer al 3 de març al Museu Comarcal de l'Horta Sud Josep Ferrís March de Torrent. La següent parada de l’itinerari per la comarca de l’Horta serà Godella.