perlhorta.info

Defensem el territori

La situació a la Punta es torna insostenible

Un grup organitzat de quincallers està atemorint des de fa dos setmanes els veïns de La Punta i saquejant sistemàticament alqueries i barraques d’aquesta zona d’Horta, tot i que la presència de la Policia Nacional és pràcticament continua a la pedania –dos furgons diaris com mínim fent ronda-. En pocs dies s’ha produït el robatori d’una moto, varies bicicletes, equips de música, portes de mobila, finestres d’alumini, taulells de Manises del segle passat, llànties modernistes, filtres antics, bombes d’aigua, mobles d’elevat valor al mercat d’antigüetats i fins i tot peces de roba antiga, brodats amb les inicials de famílies de La Punta –que han sigut a més identificats al rastre de València dies després del robatori- Les queixes i denúncies dels veïns de la Punta han estat desoïdes en diverses ocasions pel Delegat del Govern, que en altres situacions menys doloroses i perilloses del procés d’expropiació forçosa ha intervingut.
 
La presència continua de les màquines que tallen camins, sense donar cap informació prèvia al veïnat, i ocupen llocs de pas sense posar a la seua disposició alternatives, e impedeixen que els veïns puguen eixir de la pedania amb normalitat per acudir als seus llocs de treball continua endavant.
 
Aquest grup -format per entre 20 i 25 persones- que està atemorint els veïns, i que sembla pertany a una mateixa família, acudeixen a la pedania a qualsevol hora del dia. Ho fan acompanyats de xiquets, que han sigut sorpresos pels veïns accedint a l’interior de vivendes per forats o finestres per on no podria entrar un adult. Els menuts recorren els camins d’horta, de casa en casa, ja reconeixen els veïns i els que són de fora, i han arribat fins i tot a desafiar els propietaris dient-los que les cases de La Punta ja no pertanyen ningú. Els adults d’aquesta família s’atreveixen a informar els veïns de les dates de pròxims enderrocaments concrets de vivendes, dates que els propietaris desconeixen, i que casualment en produir-se han coincidit amb les informacions dels quinquellaires.
 
En començar el procés d’expropiació forçosa, aquesta família, inicia rondes pels camins d’horta entre vivendes. Tot i que els veïns han demanat a l’Administració que retire les escombreries de les vivendes enderrocades immediatament després dels enderrocaments, per evitar, a més de l’efecte de viure entre escombreries, la presència de "merodeadors" buscant deixalles, a les rodalies es van acumulant les deixalles dels enderrocaments des de fa mesos.
 
Encara que al camí del Canal hi ha cases que no estan habitades des de fa més de trenta anys, mai havien sigut saquejades ni patit robatoris fins que els veïns de La Punta van ser convidats per l’Administració a abandonar la pedania.
 
En presència dels veïns, alguns membres d’aquest grup han entrat en propietats privades i han fet inventari en veu alta dels objectes i peces de les cases -com finestres i vigues- que serien d’utilitat i de fàcil venda en el suposat cas de que pogueren endur-se’ls.
 
Des que comença el procés d’expropiació forçosa de les vivendes de la pedania per a la construcció de la ZAL del Port de València, la policia ha custodiat els treballs de les empreses adjudicatàries de les obres, fins i tot de nit. Els propis veïns de la pedania són identificats a diari pels membres del cos de seguretat quan transiten els camins d’horta, i donat aquesta forta presència policial, els afectats pels robatoris han demanat als mateixos agents que actuen d’igual forma amb els membres d’aquestes famílies quan arriben a la pedania en cotxes i camionets de càrrega.
 

  • El passat dissabte cinc persones d’aquest grup van ser detingudes per la Policia Local després que un veí va presentar denuncia per robatori, intimidació i amenaces de mort a la seua pròpia casa. Amb la detenció, la Policia va requisar a aquest grup de quinquellers un vehicle, els objectes que els detinguts havien carregat en La Punta i armes.

 

  • En ocasions, arriben amb un vehicle fins a la porta de la casa, fan soroll, esperen uns minuts i si els propietaris encenen els llums o eixen fora advertint-los que cridaran la policia, s’en van deixant amenaces de tornar de nou quan els veïns hagen d’eixir per qualsevol motiu de casa i estar fora unes hores.

 

  • Una parella de veïns de la Punta, en tornar a casa després d’una visita de menys de mig hora a l’alqueria del costat, va comprovar com li havien arrancat la porta i una finestra de la seua casa –la vivenda de la familia- i aquestes estaven carregades al camió d’un dels membres d’aquesta familia que ronda la pedania.

 

  • S’ha descobert, després de produir-se el robatori dels mobles i efectes del seu interior- un forat de comunicació entre tres cases.

 

  • En una de les barraques de la pedania ha desaparegut material de treball d’elevat valor, soldadors, una radial i materials del taller d’un escultor.

 

  • Als robatoris i intents de robatori s’han unit una sèrie d’incendis de caixes elèctriques, postes elèctrics i cablejat telefònic que ha deixat sense llum i telèfon vivendes que després han sigut saquejades o han patit intents de robatori. Els bombers han acudit en nombroses ocasions a la pedania en les darreres dos setmanes.

 

  • Un altra vivenda, adosada a una barraca, va patir diversos intents de robatori però els propietaris varen sorprendre els lladres a temps. Tot i això, una nit la barraca adosada va patir un incendi a l’interior i ha quedat completament destrossada.

 
En les cases afectades pels robatoris, els lladres no s’han emportat cap electrodomèstic encara que aquests estaven a l’abast, i han fet una tria per endur-se sobre tot els mobles antics i objectes de valor al mercat d’antigüetats, realitzant fins i tot tasques pròpies d’especialistes en la recuperació i conservació d’aquest tipus d’objectes, rebutjant aquelles d’escàs valor i utilitzant radials per tallar amb delicadesa panels complets de taulells de gran valor que es trobaven adherides a parets i al terra i que són de dificil extracció degut als materials utilitzats a principis del XX per encastrar-los als murs.
Una de les taules de fusta furtades a La Punta tenia un valor de 225.000 pessetes al rastre de València diumenge passat, i al mateix mercat es va identificar dos palanganers i roba amb inicials brodades i un llit de fusta fet a mà.
En aquests moments, els veïns es troben obligats a estar a casa fent guàrdia per por a tornar i trobar-se que ja no tenen portes, finestres o mobles. La situació ha generat un clima d’angonia i desprotecció fins el punt que una familia ha abandonat la seua vivenda sense que se li haja comunicat encara el día que Foment procedirà a enderrocar-la, per por. La presència d’aquest grup de quinquellers que actuen fins i tot amb la proximitat de la policia, està exercint una pressió sobre el veïnat, "sembrando" la por i un estat de desconfiança i nerviosisme continu entre els veïns de la pedania que, de seguir així, obligarà els propietaris a abandonar les seues cases abans del previst.